La lletra al Museu

És gratificant veure que les lletres no només escriuen la història, desperten emocions…etc, sinó que esdevenen un mitjà per aprendre i gaudir plegats de la cultura. L’energia dels nens i la seva capacitat de percepció és inimaginable, així ho vam poder comprovar en el taller del dissabte on vam aprendre encara més d’ells i dels seus pares. Així va ser la nostra experiència:

Dissabte 21 febrer 2015, Museu d’Art de Girona.
11:00 h Un a un, els nostres petits exploradors de lletres amb els seus acompanyants es van anar presentant puntualment i tal com passa en els viatges primer ens vam identificar!. Tot a punt per iniciar el nostre viatge en el temps.
Uns pocs passos i ens situàvem en el segle IV davant la Làpida Paleocristiana (Nº859). Tots al voltant de la peça observem que aquesta presentava lletres inscrites de forma tosca, tallades i poc llegibles. Parlem de com es van fer i quins instruments es van emprar. Els nostres petits viatgers van reconèixer un tipus de lletra que els era molt familiar ,»la lletra d’impremta o de pal«, com  la que fan a l’escola.
Viatgem 600 anys enllà i arribem al segle X, estem davant de l’Ara Portàtil de Sant Pere de Rodes, elaborat amb plata.  Comencem a reconèixer un tipus de lletra més ben definida i amb relleu. Per fer entenedora la forma repussada de les lletres, els petits les «brunyiren» en paper de plata on van poder apreciar la textura.
500 anys van passar volant i ens trobàvem de ple a l’Edat Mitjana. En aquest moment va exclamar Martí «Oh! És un llibre molt gran» (Homiliari de Beda / Martirologi). La Sabina va afegir «són escrits fets pels monjos» i l’Aniol va concretar «no és paper és pell d’animal». La Jana, en Roger i la Clara van veure que hi havien lletres molt grans amb colors i amb dibuixos. Així paraula a paraula vam observar que la «lletra d’impremta» deixava pas a la «lletra lligada» i cada vegada s’explicaven més històries.
Més endavant vam poder veure a través d’una gran pantalla com les lletres van anar canviant amb el pas del temps, com la naturalesa va inspirar la forma d’una lletra «A», o com són d’importants per explicar contes. Inspirant-nos en «el gran relat» del Tapís de la Creació, vam finalitzar el taller dissenyant
la «Lletra Creativa» basada en la lletra Damassiana del Tapís. Cadascuna acuradament decorada amb color i «joies» a gust de cada viatger.

Va ser una jornada fantàstica, per a nosaltres és motivant veure com el nostre projecte pot arribar a tots. Gràcies pares i nens per compartir aquest viatge tipogràfic. Tanmateix agrair al Museu d’Art de Girona l’oportunitat de fer possible aquest taller.


Familias de las letras creativasLA LETRAS EN EL  MUSEO
Es gratificante ver que las letras no sólo escriben la historia,  y despiertan emociones…etc . También son un medio para enseñar y disfrutar de la cultura. La energía de los niños y su capacidad de percepción es inimaginable, en el taller del sábado aprendimos aún más de ellos y sus padres. Así fue nuestras experiencia:

Sábado febrero 21 2015, Museu d’Arte de Girona.
11:00 h, Uno a uno nuestros pequeños exploradores de letras con sus acompañantes se fueron presentando puntualmente, como todo viaje firmaron sus pases de entrada con su puño y letra e iniciamos nuestro viaje en el tiempo. Unos pocos pasos y estábamos en el siglo IV frente a la Lápida paleocristiana (Nº859), todos alrededor de la pieza observamos que tenía letras toscas, talladas y poco legibles. Hablamos de como se hicieron y que instrumento emplearon. Cuando preguntamos si conocían la forma de las letras ellos comentaron  «es letra de imprenta o de palo» como la que hacemos en la escuela. Los niños estaban muy atentos y dispuestos a seguir el recorrido.
Viajamos 600 años más y llegamos al siglo X, estamos frente del Ara Portátil de San Pere de Rodes, elaborada en plata.  Empezamos a reconocer letras más definidas y en relieve. Para hacer comprensible la forma y la técnica, los pequeños «bruñeron» letras en papel de plata donde apreciaron el relieve de cada letra.
500 años pasaron volando, estábamos ya en plena Edad Media. En ese momento exclamó Martí «oh! es un libro muy grande» (Homiliari de Beda / Martirologi), Sabina citó «son palabras escritas por monjes» y Aniol enfatizó «no es papel es piel de animal«, Jana, Roger y Clara vieron letras muy grandes con colores y dibujos. Así palabra a palabra, fueron explorando la evolución de la letra y como la «letra de imprenta» daba paso a la»letra ligada»… y cada vez se contaban más historias.
En una gran pantalla vimos como las letras cambiaron, como la naturaleza inspiró una letra «A» , o que importantes son para contar historias. Inspirándonos en el gran relato del Tapiz de la Creación y su letra Damasiana, finalizamos el taller con el diseñó de la «Letra Creativa». Cada una cuidadosamente decorada con color y joyas a gusto de cada viajero.
Fue una jornada fabulosa, para nosotras es inspirador ver como nuestro proyecto puede llegar a todos. Gracias papás y niños por este viaje en el tiempo tipográfico. De igual forma agradecer al Museo de Arte de Girona por permitir el desarrollo de este taller.

 

Deja un comentario